Мілленіали, які повернули моду на розе, молодці. А ми молодці, тому що зібрали головні факти про нього: як вибрати розе, чим заїдати та при чому тут кровопускання та Періс Хілтон. Розповідаємо по черзі.

1. У кожного розе свій характер

Столиця розе — звичайно, Прованс. Там вони фруктові, але при цьому сухі та стрункі, майже з хрускотом. Якщо хочете завзятості й натиску — пряно-полуничні rosado з Іспанії та свійські Аргентина і Чилі до ваших послуг. Ну а баланс суниці та свіжості забезпечать італійці або наше розе Артанія з сорту Піно Гріджо. Заодно оцініть, на яке розе здатне Причорномор’я (посунься, Прованс!)

2. Відтінків розе — більше півсотні

Винні експерти так люблять розе, що придумали тисячу й один відтінок рожевого. Фантазію не стримували: серед офіційних характеристик є “стегно переляканої німфи”, “ніжно-лососевий”, “рожевий мармур”, “бутон шипшини” і “очі куріпки”. Розкрутіть своє розе в келиху і придивіться, як воно заграє. Може, винайдете свій відтінок, наприклад, “молочного поросяти” або “Періс Хілтон на піку форми”.

3. Розе — про тут і зараз

Розе — вино рішуче, обходиться без прелюдій. Вимагає: “Пий мене відразу і добавки проси!”. А ми та раді. Охолодили як слід і розпили посеред літнього дня. І вам бажаємо того ж. Річ у тім, що рожеві вина свіжі і повні ягід і персиків максимум пару років після розливу. Так що уважно перевіряйте пляшку в магазині, особливо якщо вона по акції — раптом вам зливають вже зів’яле розе. Вам такого не треба.

4. Розе любить драму

Що розе — НЕ суміш червоного і білого, ви напевно знаєте. Найчастіше розе роблять методом мацерації — настоюють вино на шкірці червоного винограду, щоб набрало колір. Тільки не дуже довго, а то перетвориться в червоне. А ще є ефектне “кровопускання” — так перекладається французький метод saignee. Грони винограду в чані тиснуть одна одну власною вагою, і рожевий сік сам стікає сюди ж. Драматично (і смачно).

5. Воно буває з бульбашками!

Якщо ви не пробували рожеве ігристе — запишіть в список справ головним пунктом. По-перше, це красиво. По-друге, бадьорить делікатно (саме те для вечора п’ятниці, щоб вранці не було болісно соромно). Ну а по-третє, запивайте рожевим ігристим десерти, шоколад і морозиво без докорів сумління. Вони створені одне для одного.

6. Розе дружить з будь-якою їжею

Сухі рожеві всеїдні. Беріть на пікнік — відмінно зайдуть до салатів і бутербродів. Лосось, тріска й інша жирна риба? Елегантно впораються французи з Долини Луари. Розе з Піно Нуар і Каберне Совіньона осилять різне м’ясо, включаючи гриль і свинину. А гостро-пряні східні й азійські страви + ягідне розе — і зовсім ідеальне комбо.

7. Розе руйнує стереотипи

Чому розе на піку слави так довго? Тому що воно змітає умовності, а це цілком в дусі часу. Стереотипи про “жіноче” і “чоловіче” вино віджили своє. Сьогодні сидіти з келихом рожевого можуть і брутальний байкер, і бізнес-управлінець на ланчі, і студентка з важким томом Гегеля. І хоч стиль рожевих все більше змінюється в сторону витончено-сухого, любителі солоденького теж знаходять варіант до душі (наприклад, розе з Анжу). І всі задоволені.

Розі “Артанія” 2019 можна замовити на shop.beykush.com — приїде до вас на наступний же день, готуйте келихи.